OULANKA na podzim

15:30







Místo: Národní park Oulanka, rozhraní jižního Laponska a severovýchodní Karélie
Čas: září/říjen 2018
Doprava: letecky přes Helsinky do Kuusama.
Ušlé kilometry: 120 km, od informačního centra v Hautajarvi do Ruky.
Počet využitých chat a přístřešků: 6 chat a 1 přístřešek (Savilampi, Ristikallio, Jussinkämppä, Ansakämppä, Siilastupa , Porontimajoki)
Počet nocí: 10

Počasí: 8 dní déšť či mrholení, dva dny sluníčko, teplota přes den kolem 16 °C
  Vybavení: nafukovací karimatka značky Thermarest, péřový spacák, ešus, lžíce, švýcarák, Kindl, karty, čelovka, sněžnice, hůlky, pohorky, péřovka, nepromokavá bunda, instantní „pochoutky“, mouka, olej, sušené mléko, salám, kafe, čaj atd.

Most přes řeku Oulankjoki u chaty Taivalkongas


Medvědí „okruh“ KARHUNKIERROS vede napříč nejpopulárnějším finským parkem Oulanka a je přibližně 80 km dlouhý.  My k němu přidali tři kráťoučké vedlejší okruhy a odbočku k chatě Ristikallio a dostali se tak na nějakých cca 120 km, což dělalo pohodových 11 km na den. Samozřejmě jsme nechodili každý den, takže jsme někdy ušli i víc, i tak to ale bylo celé dost leháro. Převýšení je tu totiž minimální (nejvíc se zapotíte na posledním úseku před Rukou).  Většina lidí, které jsme cestou potkávali, si na okruh vyhradila max. 5 dnů a našli se i tací, kteří ho šli dva dny. Zatímco oni chtěli sportovat, my chtěli hlavně rozjímat. Očekávali jsme pobyt v nedotčené přírodě, daleko od lidí a městského shonu. Daleko od města jsme sice byli, ale daleko od lidí moc ne. Vlastně jsem v životě málokdy spala v jedné místnosti s tolika lidmi, jako například v chatě Silastupa určené k přespání pro 10, kde se nás tísnilo asi 20.




 
Mlýn Myllykoski na Malém medvědím okruhu


Jak se tam dostat?

Možností je víc. My jsme letěli do Helsinek, kde jsme přespali za 200 Kč/osobu ve sdíleném bytě (AirnB), prohlédli si město a odtud pak pokračovali místním letem do Kuusama. Dostat se na začátek treku (do Hautajarvi, Ruky, nebo k Ristikallia) je snadné. Od jara do října zde operuje letištní transfer, který je napojený na letecký provoz. Při příletu tak akorát projdete letištní halou na parkoviště, kde už vás bude čekat autobus. Cena je trochu vyšší, nějakých 15 eur za osobu. Stopovat by určitě šlo. Lidé tu jsou milí a například v zimě, kdy to je s autobusy horší, to šlo skvěle. 







Kde přespat?


Nejpohodlnější je to v chatě, které jsou určeny k přespání na maximálně dvě noci. Volně přístupných chat je podél trailu celkem 7: Savilampi (pro 10 osob ), Taivalköngäs (10-15) Jussinkämppä (20), Ansakämppä (20) Siilastupa (10), Porontimajoki (10), plus nějaké jsou i mimo něj.  Jsou dřevěné, většinou v dobrém stavu a spí se v nich na dřevěných lavicích. Každá chata má trochu jiné uspořádání a je různě veliká. Nejvíc lidí se vyspí v chatě Jussinkämppä (20) a nejméně ve dvou chatkách Porimojaki těsně u Ruky. 
Chata Savilampi

Chata Ristikallio
Všechny chaty jsou vybavené kamny, u většiny je navíc i plynový sporák. Ten je buď na zápraží (častější varianta), nebo přímo v chatě (chata Taivalköngäs.) Každá chata má své zvláštnosti. Například chata Taivalköngäs je dvoupatrová, chata Savilampi má tři samostatné místnosti, a chata Porimojaki jsou vlastně chaty dvě (na mapě zakreslené jako jedna). My si nejvíc oblíbili chatu Ristikallio, která leží 7 km západně od hlavního trailu. Jednak byla na opravdu nádherném místě u jezera a jednak jsme jí měli na dvě noci jen pro sebe.

Interiér chaty Ristikallio

Vedle chat s kamínky lze využít i „denní“ chaty bez kamen, které jsou cestou dvě (Puikkokamppa, mlýn Myllykoski, Valtavaara), nebo otevřené přístřešky a lap hutty, kterých je na trase deset. V chatách se musí udržovat pořádek. Proto je na místě vždy koště, lopatka i smetáček. Dřevo na otop si každý musí naštípat sám. Má k tomu ale k dispozici sekeru, pilu a velké množství špalků. Na záchod se chodí do venkovní „kadibudky“, kde je často k dispozici i toaletní papír. Stanovat lze v okolí chat a na vyhrazených místech, v okolí ohnišť.

Otevřený přístřešek na začátku cesty

Kroksy - nepostradatelná součást výbavy
Co jsme jedli ?

Na podzim je park doslova zaplavený borůvkami a třemi druhy brusinek, které jsme mlsali jenom tak, nebo si je přidávali do ranní ovesné kaše.  Dají se najít ale i houby, třeba hřiby, nebo klouzci, které lze pro vlastní potřebu sbírat. My si z nich párkrát udělali houbovou polévku a občas je přidávali do instantních pokrmů. Pobyt v parku jsme naplánovali na 11 dní, a protože jsme věděli, že cestou nebude téměř možnost zásoby doplnit, tak jsme táhli zásoby na 11 dní plus rezervu. Mohli jsme si to dovolit, protože jsme neměli ani stan ani vařič. 


snídaně




Jídlo jsme si připravovali na plynovém sporáku, na/v kamnech, nebo na otevřeném ohništi, kde jsou k tomu dispozici takové posuvné železné plotýnky, a kterých je v parku padesát. Hodně Finů, které jsme potkávali, si jídlo připravovalo na vlastním plynovém vařiči a skoro všichni si na ohni opékali buřty. Měli k tomu dokonce i teleskopické vysouvací opékače. Buřty a klobásy jsou údajně nejpopulárnějším finským pokrmem a jejich opékání na ohni národním sportem. Ochutnali jsme dva druhy a musíme konstatovat, že ty české jsou mnohem lepší. Tvrdil to ostatně i jeden z místních Finů. Vodu z řek a jezer  lze konzumovat převařenou. My jsme pro jistotu i filtrovali.  Zásoby jsme doplnili na půl cesty v návštěvnickém centru Oulanka , kde jsme jim vykoupili všechny buřty a z kuchyně vyžebrali chleba. Taky jsem si tam dali sobí burger s hranolkama a koláček. Druhé místo, kde se daleko něco málo pojíst a koupit bylo v Basecamp Oulanka v Juumě, na konci trailu. 





Koho jsme potkali?

Jak jsem již psala, na podzim, v období, které Finové označují jako „ruska season“, byl park přeplněný lidmi. Někteří šli celou trasu, jiní přišli pouze na den. Celou trasu chodily nejčastěji ženy-Finky, které jsme potkávali ve skupinkách i samotné. Ty nás udivovaly především velikostí svých batohů. Viktor, kterého si čeští cestovatelé pro velikost jeho batohu, která je 75+20l často dobírají, byl nadšený. Jeho batoh vedle těch jejich vypadal jako nepatrný drobeček.  Vedle lidí se v parku potloukali také okroužkovaní sobi, tetřívci, a hlavně nádherní ptáci s červenou náprsenkou – Kuukkeli. V angličtině se tomuto ptáků říká Siberian Jay a česky trochu děsivě Sojka zlověstná. Sojka je nebojácná a zvykla si na přítomnost lidí a na to, že ji krmí. Legenda praví, že je to proto, že v nich sídlí převtělené duše mrtvých lovců.  V parku sojky zůstávají po celou zimu a jídlo které jim dáte, si pravděpodobně odletí uložit do skuliny stromu.

Kuukkelli

Sob s obojkem
Co jsme se dozvěděli o Finech



O finském vzdělávacím systému, se často hovoří, jako o jednom z nejlepších na světě. http://ncee.org/what-we-do/center-on-international-education-benchmarking/top-performing-countries/. Pokud lze soudit dle toho, jak Finové ovládají anglický jazyk, tak na tom zcela jistě něco je. Všichni Finové, všech věkových kategorií a vzdělání, které jsme na cestě potkali (až asi na dvě výjimky), mluvili anglicky opravdu velmi dobře, počínaje výslovností, slovní zásobou konče. 




Finové mají velmi blízký vztah k přírodě. Finsko je nejzalesněnější zemí v Evropě, přes 70% země tvoří jedle, břízy a duby a zalesněné jsou i velké části měst, včetně Helsinek.  Existuje zde zákon „Every man´s right“, něco jako „právo každého člověka“, podle kterého je všem ve Finsku dovoleno pobývat v lese a sbírat jeho plody, ať je les číkoliv, pokud se zdrží nevhodného chování. Finové toho hojně využívají, pobývání v lese je součástí jejich kultury a každodennosti. Každý týden do lesa vyráží dvě třetiny Finů a polovina jich bydlí v maximální vzdálenosti 200 metrů od lesa. Vedle lesů je ve Finsku také přes 180 000 jezer a téměř 180 000 ostrovů. Ve Finsku se proto i hodně rybaří a provozuje kanoistika. Důkazem toho, že finská identita je s lesy a jezery silně spjata, je i  finština, která obsahuje mnoho frází a přísloví vztahující se k lesu a jezerům.









Finové jsou největší konzumenti kávy na světě a ročně vypijí 12 kg kávy na osobu, což je denně v průměru 8 šálků kávy. Kávu pijí velmi slabou, filtrovanou a slušně řečeno nechutná nic moc. Bylo vtipné pozorovat, jak si finští turisté vždy z batohu vybalili velkou cínovou konvici, obrovské balení kávy a krabici mléka. Kafe pak pili výhradně z tradičních laponských hrnků zvaných KUKSA, vyřezávaného obvykle z březového „nádoru“. Koupit si ho můžete například ZDE.




Ve Finsku je 5 milionu obyvatel a přes 2 miliony saun. Sauny se nachází dokonce i v malinkatých panelových bytech, kde jsou součástí koupelny. Odhadem jsou ve Finsku 2 milióny saun, což je cca jedna sauna na dva až tři obyvatele. V parku Oulanka je jedna sauna u chaty Kerojarvi, vzdálená 8 km od parkoviště Niitselysjoki. Nachází na stezce KEROHARJUN KUISKAUS, dlouhé 17 Km, která není součástí Karhunkieros. Osobně jsme ji nenavštívili.

"Okruh" KARHUNKIERROS doporučujeme všem milovníkům panenské přírody. Vyrazit na něj můžete i v horší fyzické kondici a bez stanu. Na podzim na něm sice potkáte dost lidí, zase vás ale nesežerou komáři:-)


Brožura s mapičkou parku ke stažení ZDE 


Další informace v AJ: https://www.nationalparks.fi/oulankanp




You Might Also Like

0 komentářů

Popular Posts

O mě

Like us on Facebook

Flickr Images