Oulanka v zimě

17:42




Místo: Národní park Oulanka, rozhraní jižního Laponska a severovýchodní Karélie
Čas: březen/duben 2019
Doprava: letecky přes Helsinky do Kuusama
Ušlé kilometry: 50 km, od chaty Ristikallio do Jumy
Počet chat: 5 chat (Ristikallio, Taivalkongas, Ansakamppa, Jussinkamppa, Silastupa)
Počet nocí: 9 
Počasí: přes den kolem 8°C, v noci teploty pod bodem mrazu
Vybavení: nafukovací karimatka značky Thermarest, péřový spacák, ešus, lžíce, švýcarák, Kindl, karty, čelovka, sněžnice, hůlky, pohorky, péřovka, nepromokavá bunda, instantní pochoutky, mouka, olej, salám, slivovice, sušené mléko, kafe, čaj atd.

Peřeje u mlýna Mylykoski

Deset dní v izolaci
 
Pokud zvládnete se svým partnerem strávit 10 dní v naprosté izolaci od civilizace, bez jejích vymožeností, a bez přítomnosti dalších lidí, tak vám vřele doporučuji zimní návštěvu finského národního parku Oulanka. Zatímco na podzim a na jaře tu potkáte davy a své místo v chatce nemáte nikdy úplně jisté, v zimě tu na člověka narazíte jen výjimečně. Za celou dobu jsme potkali jen jednoho Rusa, jeden finský pár a nějaké ty "day tripery". Park i chaty jsme tak měli skoro pořád jen sami pro sebe, což bylo skvělé, ale někdy i trochu strašidelné.




Zamrzlé jezero u Kulmakkajarvi
Kde jsme spali?

Na začátku cesty jsme tak trochu neplánovaně strávili dvě noci v příjemném hotelu Kuusanka v Kuusamu. Dostala jsem totiž zánět dutin a musela navštívit místní nemocnici, kde jsem se dožadovala antibiotik. Lékař mi sdělil, že zánět dutin se ve Finsku už 10 let léčí pouze kortikoidy.  Po dvou dnech stříkání do nosu to sice nebylo úplně nejlepší, rozhodla jsem se ale pro léčbu čerstvým vzduchem a zimou, což se nakonec ukázalo jako skvělá volba.

Cestu k chatě Ansakampa mráz proměnil v ledovou skluzavku

Na cestu jsme si ani tentokrát nebrali stan a podobně jako na podzim jsme spali ve veřejných chatkách, kterých je v parku celkem 7, a na které narazíte přibližně na každém desátém kilometru. Změna byl v tom, že tentokrát jsme nemuseli brzy ráno vstávat a uhánět jako o život abychom si stačili zabrat v chatce místo, ale mohli jsme se klidně válet a ploužit, jak se nám zachtělo. Ve většině chat jsme také přespali dvě noci a skoro vždy jsme v nich byli sami. Chatky jsou pro 10 až 20 osob. Kromě té první (Ristikallio) se všechny daly poměrně rychle vytopit a teplota v nich udržet až do rána, takže člověk usínal při 20°C a probouzel se při 12-16 °C. Asi dvakrát jsme to ale tak trochu s topením přehnali a z chaty jsme si vyrobili "skoro saunu". (Víc o chatách viz blog post Oulanka na podzim). Na konci treku jsme si pak dovolili přepych s přespáním v bytečku v Ruce, jehož součástí byla samozřejmě i skutečná sauna.

Chata Ansakampa
Co jsem viděli? 

Národní park Oulanka tvoří převážně jehličnaté lesy, rašeliniště, jezera, divoké řeky a menší kaňony. V březnu byla krajina zahalena bílou sněhovou peřinkou, nebe mělo jasně modrou průzračnou barvu a slunečné dny převažovaly nad těmi zamračenými. Všude vládlo hluboké ticho, které jen výjimečně přerušil ptačí zpěv. Každý večer jsem vyhlíželi polární záři, až se nám nakonec poštěstilo a nad zamrzlým jezerem se objevila modro zelená záře, která měnila tvar i intenzitu a vzbuzovala dojem poselství z jiné planety. 



Hygiena


S mytím je to v zimě, kdy jsou řeky zamrzlé tak, že se po nich dá v pohodě jezdit na skútru, trochu problém. Buď se tedy smíříte s tím, že se holt pár dní neumyjete, nebo budete muset vysekat do ledu díru a doufat, že vás ponor do tak šíleně studené vody nezabije. Nám stačilo, že jsme si každé ráno omyli obličej sněhem a vyčistili zuby. K omytí ostatních tělesných partií jsme využili toalety pro vozíčkáře v návštěvnickém centru Oulanka, které se nachází na půl cesty a toalety v restauraci u Jumy, která je součástí Basecampu Oulanka. Součástí obou totiž byla ruční sprcha, kterou lze využít místo toaletního papíru.
Tuhle díru v ledu vysekal záhadný neznámý
A co jsme jedli?


Největší pochoutkou byly placky, které jsme si vyráběli z mouky a vody, usmažené na oleji, nebo tmavé žitné housky, které jsme nakoupili Kuusamu. Ty jsme obložené sýrem a salámem do křupava opékali v kamnech. Mňam! Mouka a placky ale brzy došly, a protože tenhle trek je v zimě zcela bezobslužný, nedalo se dělat nic než vydržet na českýc a čínských instantních klasikách. V Jumě, kam jsem se dostali osmý den a kde měli alespoň sendvič s lososem. V přepočtu stál sice asi kolem 200 stovek, ale za poslední dny jsem na jídle natolik ušetřili, že jsme si tuto rozmařilost (skoro) bez výčitek dopřáli. Zpětně jsem taky usoudili, že příště bychom si určitě přibalili víc mouky, oleje, čerstvých potravin, a třeba i nějakou rýži a červenou čočku. Vzít těch pár kil na víc by rozhodně stálo za to.



Ceny potravin

V Kuusamu i v Ruce se dá nakoupit relativně levně, tedy pokud nekupujete alkohol. Nám se třeba podařilo za 250 kč pořídit dvě porce čerstvého lososa, který chutnal naprosto božsky. V restauracích, kde se platí obsluha, je to samozřejmé jiná. Pozitivní ale je, že když si dáte kafe, nebo čaj, tak máte jedno doplnění („refill“) v ceně. Restauraci jsme navštívili jednu. Tedy jednalo se spíš o takovou samoobslužnou, velmi příjemnou jídelnu v Kuusamu, kde se člověk za 9,30 euro mohl nacpat a nabumbat k prasknutí. https://www.talonpoyta.fi/en/. Z těch méně obvyklých pokrmů jsme tam ochutnali tradiční finské kiisseli, rosolovitý ovocný desert z vody, cukru a lesních plodů, zahuštěný bramborovým škrobem.

Viktor do ešusu nabírá sníh na vodu
  
Jak zabít čas bez práce, TV, mobilu a kamarádů 

První den, kdy jsme se do chaty dostávali na sněžnicích, byl fyzicky docela náročný, už i proto, že jsem díky těm dutinám nebyla tak úplně fit. Ostatní chodící dny ale byly dost na pohodu, o těch nechodících ani nemluvím. V nechodící dny jsme se zaměstnávali sekáním dřeva (Viktor), rozpouštěním sněhu na vodu a přípravou jídla (na střídačku). Tyto činnosti nám ale moc času nezabraly, takže jsme prožívali podivný stav nic nedělání, při kterém nám nezbývalo než vést zajímavé debaty, hrát karty, nebo si číst. 



Já přečetla celkem čtyři knihy. Opravdu zajímavým čtením byla knížka od Jennifer Nivenové o Adě Blackjack, inuitské ženě, která jako jediná přežila nepovedenou misi, jejíž cílem bylo osídlit Wrangelův ostrov, a při níž o život přišli všichni čtyři další  (mužští) členové posádky. Kniha nese název "Ada Blackjack - A story od true survival in the arctic" a do češtiny nebyla zatím bohužel přeložena. Číst tuto knihu uprostřed hlubokých lesů mělo něco do sebe.  Psalo se v ní hodně o tom, jak přežít v divočině, což je Viktorovo oblíbené téma k hovoru, takže jsem mu obsah knihy vždy celý převyprávěla a dost jsme ho diskutovali. Čekala jsem, že kniha bude popisovat, jak inuitská žena přežila díky svému inuitskému původu a kultuře, opak byl ale pravdou. Ada byla na výpravu najata jako šička, která doposud žila městským životem, a která tom, jak přežít v divoké přírodě, neměla ani ponětí. Neuměla lovit, rybařit, neznala žádné byliny, léčivé postupy, nevěděla, jak vyrobit kánoi, no prostě neuměla nic z toho, co byste od inuitské ženy možná čekali. Mě kniha přinutila k tomu, abych přehodnotila své přesvědčení, že štípat dříví se nikdy nenaučím, takže jsem se sebrala a šla trénovat. Něco sem nakonec trefila, ale žádná sláva to nebyla.



Samota 

Nikdo by neměl být sám, řekla matka a usadila se na prahu domu.
V hrnku s kávou plavalo jehličí a z koruny stromů na ně zíral pták s červenou hlavou.
 I ten Kukoli věří lidem víc než já, pomyslel si syn a pohybem ruky zahnal pocity něhy.
Brzy bude padat listí, řekla matka a z dlaní nasála hrst černých borůvek.
 Nad hladinou jezera se tetelilo slunce teplou barvou a pomalu se vzdalovalo za obzor.
Jedině les mě opravdu slyší a nikdo mě nevidí tak, jako mě vidí v jezeře voda, řekl syn
a zavřel za sebou dřevěné dveře.




Zimní návštěvu Oulanky doporučujeme všem těm, kdo milují samotu a pobyt v zasněžené krajině.

Brožura s mapičkou parku ke stažení ZDE 
Další informace v AJ: https://www.nationalparks.fi/oulankanp

 





You Might Also Like

1 komentářů

Popular Posts

O mě

Like us on Facebook

Flickr Images